Gamification in de praktijk: spelletjes spelen op LinkedIn

Netwerken, zakelijke successen delen en.. gamen? Als het aan LinkedIn ligt, kan het binnenkort allemaal.

We leven in een tijdperk waarin we eigenlijk wel kunnen spreken van een overvloed aan social media. Het is bijna onmogelijk geworden om aan ieder sociaal netwerk actief deel te nemen, zeker wanneer de platforms in de concurrentiestrijd met elkaar steeds meer op een ander beginnen te lijken. Zo was het ooit Snapchat dat de welbekende ‘story’-functie aan zijn platform toevoegde, maar is die functie inmiddels onderdeel geworden van de meeste social media-platforms. 

Dus zijn sociale kanalen druk op zoek naar manieren om zich nog meer te onderscheiden, in een poging het publiek definitief naar hen toe te trekken. En LinkedIn, het populairste zakelijke social media-platform dat er is, lijkt dit op een wel heel bijzondere wijze te gaan proberen. 

Een spelletje spelen

Velen zullen bekend zijn met LinkedIn, het zakelijke platform dat voornamelijk gebruikt wordt voor professionele doeleinden zoals recruitment of het versterken van zakelijke relaties. Om het gebruik van het sociale netwerk nog meer te stimuleren, wil men uitbreiden naar een wel heel bijzondere tak van sport, namelijk: gaming. 

Volgens verschillende bronnen zullen de spelletjes vergelijkbaar zijn met apps als Wordle, waarin spelers binnen een bepaald aantal pogingen het woord van de dag moeten raden. 

Competitie

Het doel van de uitbreiding is om onderlinge competitie tussen professionals op een speelse wijze te stimuleren. Zo werd er in de code van de website een hint gevonden dat het spelers zal rangschikken op hoe goed ze in het spel zijn, en dat men bijvoorbeeld binnen hun eigen bedrijf of afdeling een competitie kan starten. 

Verschillende resultaten

Online gaming is populairder dan ooit. Miljoenen mensen loggen iedere dag in op hun favoriete game console, maar ook spelletjes op het internet zijn nog altijd populair. Zo liet The New York Times weten dat hun spel, het eerder genoemde Wordle, door miljoenen spelers wordt gespeeld. 

Toch is niet iedere poging succesvol gebleken. Facebook had namelijk ooit een speciaal plekje op hun website/in hun app voor games, maar heeft dit project in 2022 laten varen vanwege een gebrek aan interesse. 

De grootse plannen van LinkedIn

Dit project is overigens niet het enige ambitieuze plan dat LinkedIn heeft. In maart kwam namelijk ook naar buiten dat het platform wil gaan experimenteren met een TikTok-achtige video feed in de applicatie. Zo kan men naast de standaard berichten ook naar video’s kijken.

Volgens het moederbedrijf van LinkedIn, Microsoft, is de komst van een video feed een noodzakelijke ontwikkeling. Visuele en met name videocontent is namelijk populairder dan ooit, omdat we gezamenlijk steeds liever kijken, in plaats van lezen.

Gerelateerd: "AI-influencers: TikTok wil adverteren met fictieve verkopers 

Een interessant voorbeeld van gamification

We gaan even terug naar de games op LinkedIn, want het is een mooi bruggetje naar een heel goed voorbeeld van een populair begrip op het gebied van klantrelatiebeheer, namelijk gamification (in onze taal ook wel bekend als gamificatie). 

Gamification is het toepassen van spelelementen om de motivatie en betrokkenheid van gebruikers te vergroten. Het komt al op grote schaal voor, denk bijvoorbeeld aan apps zoals Duolingo, waarin het leren van een nieuwe taal als spel wordt verkocht. Om als gamification beschouwd te kunnen worden hoeft het overigens niet eens echt een spel te zijn, spaaracties zijn namelijk ook goede voorbeelden, waarin consumenten worden aangespoord om zoveel mogelijk punten te verzamelen. 

De grootste motivatie om als bedrijf met gamification aan de slag te gaan, is het bevorderen van de betrokkenheid en zodoende hopelijk ook de loyaliteit van de klant. In het geval van LinkedIn hoopt men dat het bezoekers langer op de website/in de app zal houden, en ze collega’s zullen uitdagen, wat zal resulteren in meer gebruikers en bezoekers. 

De toekomst van LinkedIn

Het is dus interessant om te zien dat LinkedIn, dat volgens velen toch een beetje een ‘ouderwets’ imago heeft, het over een totaal andere, modernere boeg wil gaan gooien. Omdat het slechts een kwestie van tijd lijkt te zijn, kunnen we onze borst alvast nat maken om het binnenkort tegen onze collega’s op te nemen. 

Bronnen

TechCrunch: “LinkedIn plans to add gaming to its platform” - Ingrid Lunden, 16 maart 2024.
TechCrunch: “LinkedIn is experimenting with a TikTok-like video feed in its app” - Aisha Malik, 27 maart 2024. 

2 mei 2024

Lees meer over:

Start uw CRM selectie

Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw CRM selectie: CRM systemen worden over het algemeen niet ontwikkeld voor specifieke sectoren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met uw branche tijdens de zoektocht naar de juiste software. Leveranciers met ervaring in uw branche snappen sneller uw bedrijfsprocessen waardoor de implementatie soepeler verloopt.

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Waar gaat u het CRM systeem vooral voor gebruiken?

Wilt u het CRM systeem integreren met andere software?

Hoeveel tijd wilt u uittrekken voor de implementatie van het CRM?

Overige vragen

Moeten uren worden geregistreerd in het CRM?
Werkt uw organisatie meer b2b, b2c of beide?
Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging in Nederland?
CRM leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden CRM leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Wisseling van de wacht: SuperOffice introduceert nieuwe CEO

Lars Engbork zal de positie over gaan nemen van Gisle Jentoft, die de CRM-leverancier in 18 jaar tijd naar nieuwe hoogten heeft kunnen begeleiden.

Lees verder

HubSpot optimaliseert CRM-oplossing: alles over de nieuwste lente-update

Een blik op de toekomst van CRM-oplossingen, waarin AI centraal lijkt te staan.

Lees verder