CRM-software voor de horeca

CRM software voor de horeca (hotels, restaurants en cafés)

Met CRM software voor horeca (hotels, restaurants en cafés) beheerd u eenvoudig al uw boekingen, doet u snel uw inkopen en maakt u planningen voor uw personeel.

Tegenwoordig kunnen alle soorten bedrijven profiteren van het gebruik van CRM-software. Zo vertrouwen steeds meer hoteliers, restauranthouders, cafés en cateraars op CRM-software om hun klantrelatieprocessen te optimaliseren.

Zeker in tijden waarin het voor ondernemers in de horeca steeds moeilijker wordt, kan geschikte CRM-software uitkomst bieden. Om deze reden willen we de CRM-functies en -kenmerken waar restaurateurs tegenwoordig het meest van profiteren, nader bekijken.

Inhoudsopgave

CRM-software voor horeca

De gastronomie-industrie is een deelgebied van de horeca dat zich bezighoudt met de gastvrijheid van gasten. Het bestaat uit restaurants, cafés, cateringdiensten, bars en disco's. Hotels kunnen ook ondergeschikt worden gemaakt aan de horeca.

CRM-software diende oorspronkelijk uitsluitend voor bedrijven voor digitaal contactbeheer. Zelfs vandaag is contactbeheer nog steeds een belangrijk onderdeel van CRM-software. Maar de functionaliteit van de huidige CRM-software gaat veel verder dan die van de eerste systemen.

CRM-software als analysetool

In bedrijven functioneert het tegenwoordig bijvoorbeeld steeds vaker als een krachtig analyse-instrument, dat bedrijven waardevolle informatie geeft over het gedrag en de voorkeuren van hun eigen klanten. In tijden van constant groeiende klantverwachtingen is het voor bedrijven cruciaal om hun eigen klanten te kennen en aan hun individuele wensen te kunnen voldoen. Omdat de concurrentie nooit slaapt. Als een klant niet tevreden is met het aanbod of de service, wacht de volgende restauranthouder op hem bij een volgend bezoek aan een restaurant of hotel.

Om die reden is het gebruik van adequate CRM-software die voldoet aan de eisen van restauranthouders vooral relevant in de horeca. Uiteindelijk staat direct contact met de klant centraal in het businessmodel. Daarom willen we in het volgende nader ingaan op CRM-software en in het bijzonder de criteria waaraan het in de horeca moet voldoen. Maar eerst moet de horeca zelf nader worden bekeken.

Huidige uitdagingen voor de horeca

De horeca is zeker geen branche waarin het voor startende ondernemers gemakkelijk is. Zo hebben veel gevestigde bedrijven ook grote problemen om gekwalificeerd personeel te vinden. Daarnaast kampen vooral sectoren als de horeca met inperkingen van het openbare leven - bijvoorbeeld in verband met de Coronacrisis.

Belang voor de economie

Het is dus duidelijk dat gastronomie van groot belang is voor de economie, maar tegelijkertijd met steeds grotere uitdagingen wordt geconfronteerd. Het is des te belangrijker voor restauranthouders en hoteliers om te voldoen aan de constant groeiende verwachtingen van hun gasten. CRM-software kan ondernemers aanzienlijk ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Functionaliteiten voor hotels, restaurants, cafés en catering

Want het dagelijkse werk van een restauranthouder of hotelier is vaak erg hectisch, waardoor er vaak weinig tijd is voor strategische CRM. Voor veel restauranthouders en hoteliers is deze bezettingsgraad echter vaak de doorslaggevende reden om af te zien van de aanschaf van CRM-software. Naast programma's als Excel, Outlook en Co. wordt CRM-software vaak alleen gezien als een aanvullende applicatie die gevoed moet worden met data. De introductie van geschikte CRM-software heeft veel voordelen. Het is echter belangrijk dat het geen noemenswaardige extra administratieve inspanning met zich meebrengt.

Consolidatie van IT

Om dit te voorkomen, moet de CRM-software via interfaces of integraties in de bestaande IT-infrastructuur worden geïntegreerd. Op deze manier wordt een naadloze informatiestroom gegarandeerd en wordt dubbel dataonderhoud overbodig.

Hoe worden de gastgegevens verzameld?

Afhankelijk van de branche hebben bedrijven verschillende opties om gegevens over hun klanten te verzamelen. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is dit voor persoonsgegevens echter alleen mogelijk met toestemming van de klant.

Query-voorkeuren ...

Hotels kunnen bijvoorbeeld een e-mail voorafgaand aan het verblijf gebruiken om er vóór het verblijf van een gast achter te komen in welke diensten deze gast geïnteresseerd is. Deze voorkeuren zijn natuurlijk handig voor het aanstaande verblijf van de gast. Maar ook op de lange termijn zijn deze voorkeuren waardevolle informatie voor hotels. Als ze via een interface rechtstreeks in de CRM-software worden opgeslagen, kunnen gerichte aanbiedingen aan de gast worden gedaan voor hun volgende bezoek.

... en opslaan aan de softwarekant

Als het hotel aan de verwachtingen van de gast voldoet door ze op de softwarekant op te slaan, wordt ook de klantloyaliteit versterkt. Hierdoor is de kans groter dat de gast de volgende keer terugkomt naar dit hotel. Onafhankelijk van geplande verblijven kunnen hotels gericht de aandacht vestigen op potentieel interessante kortingscampagnes en zo prikkels creëren voor een volgend bezoek.

“Met gastgegevens hebben toerismebedrijven en vooral hotels een kapitaal dat nauwelijks wordt gebruikt. Hoewel de hotelbranche een ijkpunt is voor andere sectoren op het gebied van dienstverlening, geldt dit niet voor marketing." zegt Michael Toedt, Marketing Hotel Consultant.

CRM-software: ook restaurants profiteren

Maar niet alleen hotels kunnen profiteren van het gebruik van geschikte CRM-software. Hotels kunnen bijvoorbeeld een systeem gebruiken om de populariteit van bepaalde gerechten te beoordelen. Welke gerechten worden bijzonder vaak besteld en welke slechts sporadisch?
Op basis van deze gegevens kan het menu vervolgens worden aangepast en kunnen meer gasten naar het restaurant worden getrokken.
Gasten kunnen ook worden geïnformeerd over wijzigingen en acties via een nieuwsbrief die via een e-mailinterface wordt verzonden.

Apps en bezorgopties

Daarnaast hebben restauranthouders de mogelijkheid om via een app in contact te blijven met hun gasten. Overeenkomstige acties kunnen dan worden aangekondigd via bijvoorbeeld push-notificaties. Ook is er de mogelijkheid om binnen de app kortingsbonnen te verzamelen voor het volgende bezoek of bijvoorbeeld gebruik te maken van een spaarpuntensysteem.

Ten slotte kunnen sommige apps ook worden gebruikt om bestellingen te plaatsen, mits er bezorgopties zijn. Met name in de loop van de Corona-crisis is het belang van aanbiedingen als bezorg- of ophaalservice opnieuw aangetoond.

Conclusie: toekomstbestendig dankzij CRM-software

Samenvattend kan worden gesteld dat hoteliers en restauranthouders veel baat kunnen hebben bij het gebruik van CRM-software.
Om dit te borgen moet de CRM-software echter ook geschikt zijn voor gebruik in de horeca. Daarnaast verschillen bedrijven ook binnen een branche en hebben daardoor andere eisen aan geschikte CRM-software.

Een horecabedrijf heeft andere CRM-functies nodig dan bijvoorbeeld een hotel, aangezien mobiliteit hier een veel grotere rol speelt.

CRM-software: een must voor goede hosts

Om te kunnen voldoen aan de steeds groeiende verwachtingen van klanten en gasten van vandaag, mogen bedrijven in de horeca zeker niet zonder CRM-software.

Omdat de keuze van het juiste systeem voor veel bedrijven een moeilijke beslissing is, waarbij met een groot aantal factoren rekening moet worden gehouden, wordt het gebruik van een onafhankelijke vergelijkingstool zoals crmsystem.de aanbevolen. Op deze manier kunnen potentiële systemen snel en gericht worden geïdentificeerd.

Lees meer over:

Start uw CRM selectie

Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw CRM selectie: CRM systemen worden over het algemeen niet ontwikkeld voor specifieke sectoren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met uw branche tijdens de zoektocht naar de juiste software. Leveranciers met ervaring in uw branche snappen sneller uw bedrijfsprocessen waardoor de implementatie soepeler verloopt.

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Waar gaat u het CRM systeem vooral voor gebruiken?

Wilt u het CRM systeem integreren met andere software?

Hoeveel tijd wilt u uittrekken voor de implementatie van het CRM?

Overige vragen

Moeten uren worden geregistreerd in het CRM?
Werkt uw organisatie meer b2b, b2c of beide?
Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging in Nederland?
CRM leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden CRM leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Het belang van een WYSIWYG-editor in marketing

Wat je ziet is wat je krijgt: de betekenis, functies en toepassingsgebieden van een WYSIWYG-editor.

Lees verder

Optimaliseer uw marketingprocessen dankzij A/B-testing

Welke campagne levert de meeste verkopen op? We laten u zien hoe u uw CRM-processen via een A/B-test en de juiste marketingsoftware optimaliseert.

Lees verder