Amazon

Marktplaats retailers ontevreden over Amazon

Een recent onderzoek onder Amazon's Marketplace-retailers toont hun ontevredenheid over de online verzendgigant.

Het gaat om accountopschortingen, verkopersondersteuning of het achterhouden van geld: Een recent onderzoek onder 1.600 verkopersn de Online Association (OVH) werpt licht op de ontevredenheid van Amazon's Marketplace-retailers met het bedrijf. 

De studie van de Federal Association of Online Commerce

De resultaten van de enquête, die in december vorig jaar werd uitgevoerd, zijn opgenomen in een recent artikel van t3n. Volgens T3n zei 78 procent van de respondenten op alle vakgebieden zeer ontevreden te zijn over de ondersteuning van Amazon. 

Afhankelijkheid van Amazon

Tegelijkertijd genereren retailers gemiddeld 51,2 procent van hun totale omzet via Amazon, wat hun afhankelijkheid van de marktplaatsgigant illustreert. Voor retailers die over een periode van meer dan vijf jaar op Amazon verkopen, is dit 55 procent. Slechts vijf procent van de respondenten zegt "bevredigende ondersteuning van dealerondersteuning" te ontvangen. 

Een blik op de kritiek

Bijvoorbeeld de prijsoorlog in verband met Amazon's Buybox. Gemiddeld moet het bijbehorende product 22,3 procent goedkoper zijn dan het vergelijkbare Amazon-product. 

Onjuiste itemverwijderingen

Bovendien lijken vier van de vijf handelaren al ervaring te hebben met het verwijderen van items; bijvoorbeeld als gevolg van beschuldigingen van de verkoop van gebruikte of nagemaakte goederen.  In dit geval waren de insinuaties bijzonder vaak ongerechtvaardigd. 

Inhouding van geld

Andere kritieken op de detailhandelaren zijn bijvoorbeeld het achterhouden van geld door Amazon of een gebrek aan transparantie in de algoritmen die Amazon gebruikt om de verkoopprijs vast te stellen. 

Verklaring van Amazon

Voor Amazon zelf zijn de beschuldigingen onbegrijpelijk. De onderneming verklaarde contact op te nemen met de BVOH. 
"(...) We geven jaarlijks miljarden uit om verkooppartners te helpen slagen op onze websites, hun verkeer te vergroten, onze servers en infrastructuren te gebruiken die onze online winkel te allen tijde open houden en fraude en misbruik te bestrijden".

12 juli 2021

Lees meer over:

Wat u moet weten over de huidige Outlook-bug

Een recente fout in Microsoft 365 voorkomt dat tekst correct wordt weergegeven in Outlook. Lees hier meer.

Lees verder

Salesforce's nieuwe kortingsbeheer functie

Salesforce kondigt de release aan van een nieuwe kortingsbeheer functie voor zijn CRM-oplossing.

Lees verder