Meest waardevolle bedrijven

De meest waardevolle bedrijven ter wereld

Microsoft verslaat Apple voor het eerst in zeven jaar en staat vanaf nu op de lijst van de meest waardevolle bedrijven van het accountantskantoor PwC.

Gedurende zeven opeenvolgende jaren heeft Apple de ranglijst van 's werelds 100 meest waardevolle bedrijven geleid. Nu trekt Microsoft Apple weer voorbij. In de ranglijst, verhoogd door het accountantskantoor PricewaterhouseCoopers, wist Microsoft twee plaatsen te evenaren en Amazon en Apple te passeren. Met een marktkapitalisatie van ongeveer $ 905 miljard wist de Groep een opmerkelijke sprong te maken en aanzienlijk te stijgen in vergelijking met het voorgaande jaar. In 2018 bedroeg de waarde nog steeds $ 730 miljard en bracht de technologiegigant 'slechts' de derde plaats achter Apple en het Google-moederbedrijf Alphabet. De laatste moeten dit jaar echter genoegen nemen met de vierde plaats.

Microsoft komt voorbij

Het voordeel van Microsoft op Apple is echter te verwaarlozen. Deze bedragen minimaal $ 896 miljard, Amazon komt op de derde plaats van $ 875 miljard. Wat de ranglijst nog duidelijker maakt, is de dominantie van de technische industrie. Zo zijn vijf van de tien meest waardevolle bedrijven rechtstreeks toe te schrijven aan de technologiesector, exclusief Amazon en Alibaba als klantendienst. Naast de dominantie van de IT-industrie valt vooral op dat de meeste bedrijven die in de ranglijst staan uit de Verenigde Staten komen. Globaal genomen, acht van de tien bedrijven in de top tien Amerikaanse bedrijven, en een totaal van 54 in de top 100 meest waardevolle bedrijven. China komt op de tweede plaats slechts 15 bedrijven.

Groei van de laatste tien jaar

Evenzo laat het onderzoek zien hoe de rangorde in de afgelopen 10 jaar is veranderd. Er zijn immers nog 53 bedrijven die in het jaar 2009 zijn gerangschikt, ook dit jaar weer genoteerd. In totaal zijn er de afgelopen 10 jaar 67 nieuwe inzendingen geweest. De top nieuwkomers in de afgelopen 10 jaar zijn alleen degenen die nu de ranglijst leiden, maar in een andere volgorde. Amazon en Apple wonnen het meest, gevolgd door Microsoft en Alphabet. Ook interessant is de groei door de industrie. Hoewel de technologie-industrie de afgelopen tien jaar met ongeveer 434% is gegroeid, moest deze zich overgeven aan een andere industrie. De sector groeide met ongeveer 494%, althans in vergelijking met de rangordebedrijven. De divisie Costumer Services groeide echter ook met ongeveer 338%. 

Duitse bedrijven vliegen weg

Voor Duitse bedrijven was dit jaar niet helemaal genoeg, alleen SAP kon op de 58e plaats in de top 100 staan. Aldus verbetert de groep met een waarde van ongeveer 142 miljard USD op vier plaatsen. Drie bedrijven - Siemens, Volkswagen en Allianz - zijn daarentegen uit de ranglijst verdwenen en worden niet langer beschouwd als een van de 100 meest waardevolle bedrijven ter wereld. Ook CRM-provider Salesforce zien we terug in de Top 100. Met een waarde van 122 miljard USD landt het Amerikaanse bedrijf op plaats 70.

5 september 2019

Lees meer over:
SAP Salesforce Microsoft Alphabet
Event

SuperOffice evenementen om aan deel te nemen

Het aankomende jaar heeft SuperOffice een zes tal seminars georganiseerd om iedereen te animeren, inspireren en te verbazen.

Lees verder

Drive-in event van SuperOffice: Structureer je verkoopproces

Op donderdag 24 maart organiseert SuperOffice een drive-in event waarbij je met 3 specialisten om tafel kunt om je verkoopprocessen te optimaliseren.

Lees verder