Voor wat voor soort bedrijven is CRM geschikt?

CRM is voor elke bedrijfsgrootte geschikt. Wij geven een aantal praktische voordelen mee van CRM-software waardoor uw bedrijf beter presteert.

In de zakelijke wereld wordt onder kleine bedrijven veel gedacht dat CRM-systemen worden gebruikt door grote bedrijven die een marketingafdeling hebben en een groot aantal klanten bedient. Wij willen dit beeld veranderen en toelichten hoe elke organisatie profijt kan hebben van CRM-software.

Inhoudsopgave

Voor wie is CRM-software geschikt?

Zoals eerder beschreven hebben veel kleinere bedrijven het idee dat CRM-systemen vooral iets zijn voor grote bedrijven met een marketingafdeling die veel klanten bedienen. Dit beeld is echter niet waar, CRM is ook uitermate geschikt voor kleinere bedrijven. Ieder bedrijf die veel waarde hecht aan klantrelaties kan goed geholpen worden door het systeem. Voor specifieke afdelingen die gebruik maken van CRM kan u denken aan sales, marketing, klantenservice en management. Deze afdelingen kunnen ook efficiënt samenwerken doordat alle interactie met de klant wordt ingevoerd in een klantprofiel binnen het CRM-systeem. Dit klantprofiel is door elke afdeling te zien en aan te passen. Hierdoor blijft dit klantprofiel altijd up-to-date. Doordat u altijd de juiste klantinformatie klaar heeft staan als u in contact komt met een klant, verhoogt dit de klanttevredenheid.

Waarom is een CRM-systeem winstgevend?

Om een beeld te geven waar de voordelen van CRM zijn, per afdeling (marketing, sales en magagement), hebben wij enkele voorbeelden voor u. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voordelen dat CRM-software te bieden heeft:

CRM voor de salesafdeling

Een van de voordelen op gebied van sales zijn dat er overtuigende salesgesprekken gevoerd kunnen worden. Doordat in het systeem gedetailleerde informatie staat en voor meerdere afdelingen togankelijk zijn, hebben salesmedewerkers tijdens verkoopgesprekken alle relevante informatie bij zich. Op basis van deze informatie kunnen zij verkoopargumenten en vragen opstellen. CRM-software helpt niet alleen bij het werven van nieuwe klanten, maar ook bij het verkoop aan bestaande klanten.

Daarnaast heeft de salesafdeling met een CRM-systeem een klantenbeheersysteem. Hierdoor wordt er inzicht gegeven in welke klant aan welk product of dienst behoefte heeft. Dit maakt het makkelijker om cross- en upsell mogelijkheden eenvoudig te identificeren. Dit is slechts een gedeelte van de vele voordelen dat CRM voor sales te bieden heeft.

CRM voor de marketingafdeling

Op de marketingafdeling is CRM niet te missen. Voor marketeers is gegevens over klant waardevol, omdat via deze manier doelgroepbepaling op de juiste wijze uitgevoerd kan worden. Zo kan de marketingafdeling inzien wie, wat en wanneer iets koopt en wordt duidelijk wat uw ideale klant is. Marketing kan hierdoor perfect aansluiten op uw doelgroep.
Het is onder de marketing bekend dat e-mailmarketingcampagnes een van de belangrijkste kanalen is. CRM-software maakt het mogelijk dat deze vorm van marketing gespecificeerd kan worden door segmentatie. Dit houdt in dat door de beschikbare data, er groepen kunnen worden gemaakt in het klantenbestand. Zo worden de doelgroepen specifieker en worden klanten gericht benaderd. E-mail templates worden door het systeem ingevuld. Hierdoor sluit de boodschap precies aan bij de klant.

Voor de klantenservice

CRM is ook erg geschikt voor de klantenservice. De software ondersteunt de klantenversvice bij het op tijd reageren op klachten en een overzicht te behouden van feedback van klanten. Als een klacht te lang blijft liggen wordt er een reminder gestuurd vanuit het systeem.
Hedendaags is social media populair, niet alleen onder consumenten, maar ook onder bedrijven. Veel positieve en negatieve feedback wordt in het openbaar gedeeld. Een goede en adequate reacite hierop is dus vereist, zeker bij negatieve berichten. Sommige CRM-softwaresystemen hebben bijzondere functionaliteiten om u te helpen deze signalen op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan dat deze softawre signaleert wanneer uw bedrijfsnaam in een tweet of post voorkomt. Zo kan u snel reageren waardoor uw reputatie in stand blijft.

CRM voor het management

Voor het management binnen een bedrijf kan CRM ook veel betekenen. Een CRM-systeem biedt namelijk veel informatie dat kan helpen bij de groei van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan dat u snel kan zien welke klanten het meeste rendement opleveren. Dit is waardevolle informatie, omdat u dan weet dat u deze klanten moet zien te behouden. Er kan natuurlijk ook worden gekeken naar klanten waar weinig rendement op wordt behaald. Bijvoorbeeld als een klant veel moeite en energie vraagt maar weinig oplevert, kan u de ondersteuning van kosten efficiënter richten. Hierbij kan u denken aan meer web-support en minder telefonisch advies.

Lees meer over:

Start uw CRM selectie

Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw CRM selectie: CRM systemen worden over het algemeen niet ontwikkeld voor specifieke sectoren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met uw branche tijdens de zoektocht naar de juiste software. Leveranciers met ervaring in uw branche snappen sneller uw bedrijfsprocessen waardoor de implementatie soepeler verloopt.

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Waar gaat u het CRM systeem vooral voor gebruiken?

Wilt u het CRM systeem integreren met andere software?

Hoeveel tijd wilt u uittrekken voor de implementatie van het CRM?

Overige vragen

Moeten uren worden geregistreerd in het CRM?
Werkt uw organisatie meer b2b, b2c of beide?
Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging in Nederland?
CRM leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden CRM leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten
CRM implementatie

De zes stappen van een CRM-implementatie

Waar moet u op letten bij het implementeren van een CRM-systeem? Wij leggen het uit in zes stappen.

Lees verder

CRM: klanten binden aan uw merk

Trouwe klanten leveren het meeste op voor bedrijven. Lees hier hoe CRM-software u kan helpen om het meeste te halen uit uw klanten.

Lees verder