On-page SEO: wat houdt dat precies in?

Zichtbaarheid begint met een strategie: ontdek hoe On-page SEO jouw website laat groeien.

Wie in dit digitale tijdperk zichtbaar wil zijn, ontkomt niet aan zoekmachineoptimalisatie (SEO). Websites strijden om de topposities in zoekmachines zoals Google. Alleen sites met relevante content, een duidelijke structuur en een prettige gebruikerservaring maken kans om daar te komen. On-page SEO, dat soms ook wel on-page optimalisatie wordt genoemd, is hierin de sleutel tot succes. 

In dit blog lees je wat On-page SEO precies is en waarom een slimme optimalisatiestrategie essentieel is voor een succesvolle website.

Inhoudsopgave

Wat is On-page SEO?

De term ‘On-page SEO’ omschrijft alle SEO-maatregelen die rechtstreeks op je website worden uitgevoerd. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de inhoud en structuur van een pagina duidelijk, relevant en van hoge kwaliteit zijn. Zowel voor de bezoekers van je website als voor de zoekmachines zelf.

Het gaat dus niet alleen om het strategisch verwerken van bepaalde trefwoorden in je tekst, maar om het gehele optimalisatieproces. Denk hierbij aan zoektermen kiezen, laadtijden verbeteren, de mobiele weergave van je website optimaliseren en interne links aanbrengen.

On-page optimalisatie is dé bouwsteen van iedere succesvolle SEO-strategie. Zelfs de beste backlinks en zoekwoorden hebben weinig effect als de pagina zelf inhoudelijk of technisch tekortschiet. On-page SEO is daarom niet alleen belangrijk; het is essentieel. 

On-page vs. Off-page SEO

Binnen SEO maken we onderscheid tussen twee vormen: On-page en Off-page. On-page SEO richt zich op alles wat er op je website gebeurt, terwijl Off-page SEO draait om externe factoren die je ranking beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan links naar jouw site vanaf andere websites.

Beide vormen hebben hetzelfde doel: een betere ranking in de zoekresultaten. Off-page SEO bouwt aan de lange termijn: oftewel de reputatie en autoriteit van je site of pagina. On-page SEO vormt de directe basis waarop zoekmachines je website of pagina beoordelen. Pas als die basis goed staat, kan Off-page SEO ook zijn doel bereiken. 

Wie daarom zijn website uitsluitend via externe methoden probeert te vergroten maar niet zelf werkt aan de optimalisatie van de pagina’s, zal op de lange termijn waarschijnlijk niet heel succesvol zijn. Google kijkt namelijk niet alleen naar wie naar je linkt, maar vooral naar wat er op je pagina staat.

Het belang van On-page SEO

Goede On-page SEO draait om één ding: gebruikers het best mogelijke antwoord geven op hun zoekvraag. Zoekmachines analyseren elke pagina grondig. Ze lezen de tekst, controleren de opbouw, checken de snelheid en beoordelen of de pagina gebruiksvriendelijk is.

Alleen als het aan al deze factoren voldoet, heeft een website de kans om bovenaan de zoekresultaten te belanden. Zoekwoorden spelen hierin een cruciale rol: ze helpen Google namelijk om de actualiteit en relevantie van de pagina te beoordelen. Maar: zomaar wat zoekwoorden strooien werkt niet. Je content moet logisch zijn opgebouwd en écht antwoord geven op de vragen van je bezoekers.

Tegelijkertijd is de gebruikerservaring net zo belangrijk als de content op de website zelf. Goede content alleen is niet genoeg. Als bezoekers snel afhaken, kort blijven of je site slecht werkt op mobiel, zal dit zelfs de meest waardevolle content minder impactvol maken. Een website moet daarom tegenwoordig niet alleen zoekmachine-vriendelijk, maar ook gebruiksvriendelijk zijn. En dat is dan ook precies het doel van On-page SEO.

On-page SEO: de belangrijkste onderdelen

Goede on-page optimalisatie draait om meerdere samenhangende factoren. Hieronder bespreken we de vier belangrijkste.

Trefwoorden

Trefwoorden, oftewel keywords, draaien om de inhoud van de pagina zelf. Deze moet helder, begrijpelijk en informatief zijn. In dit artikel verwerken we bijvoorbeeld zoektermen als ‘On-page SEO’, maar ook verwante woordcombinaties zoals ‘SEO optimaliseren’ of ‘On-page optimalisatie’. Zo proberen we zo veel mogelijk zoekopdrachten van nuttige informatie te voorzien.

Duidelijke paginastructuur

Maar goede content alleen is niet genoeg. De structuur van de website moet namelijk ook kloppen. Denk hierbij aan duidelijke koppen, heldere navigatie en logische interne links. Hoe beter zoekmachines je content kunnen begrijpen en indelen, hoe groter de kans op een hoge waardering.

Technische optimalisatie

Technisch gezien valt dit stukje vooral onder het domein van het zogeheten ‘technische SEO’. Daarbij draait het om zaken als laadtijd, mobiel gebruiksgemak en het beperken van HTTP-verzoeken. Dit benadrukt wederom hoe belangrijk het is om techniek, inhoud en structuur in balans te brengen.

Titels, meta descriptions en URL’s

Ook je titels, meta descriptions en URL’s hebben invloed op hoe je website scoort in zoekmachines. Laten we hier eens naar kijken aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

crm-overzicht

  • Titel: de titel van onze pagina richt zich op bezoekers die CRM-systemen willen vergelijken.
  • Meta description: de meta description is het tekstfragment onder de titel. Hierin spreken we bezoekers aan die CRM-systemen willen vergelijken en verwijzen we naar onze CRM-wijzer.
  • URL: de hoofdpagina van je website heeft vaak een eenvoudige URL, zoals alleen de sitenaam. Voor afzonderlijke pagina’s is het belangrijk om bewust een duidelijke en leesbare URL te kiezen. In dit artikel kozen we bijvoorbeeld voor: /on-page-seo.

De grootste uitdagingen van On-page SEO

Het is één ding om te weten wat je wél moet doen, maar minstens zo belangrijk is weten wat je beter kunt vermijden. Laten we daarom ook eens de grootste valkuilen van on-page optimalisatie op een rij zetten. 

Duplicate content

Google waardeert het als iedere pagina uniek is. Zorg er dus voor dat de titel en inhoud van elke pagina uniek zijn, en vermijd het letterlijk kopiëren van teksten.

Wij schrijven op deze website ook regelmatig over de betekenis van CRM-software. Je zou dan kunnen denken: “handig, ik gebruik gewoon dezelfde definitie als vorige keer”. Maar dat kun je dus beter niet doen. 

404

Soms verwijder je een pagina of wijzig je de URL van een bestaande pagina. Wat daarbij vaak wordt vergeten, is dat er interne links naar die pagina kunnen bestaan.

Stel dat we in dit artikel verwijzen naar de pagina “Wat is CRM?”. We voorzien dit stukje dan van de juiste link naar deze pagina. Maar als we later de URL van die pagina aanpassen, blijft deze link verwijzen naar een pagina die niet meer bestaat. Voorkom dit zoveel mogelijk, want het heeft een negatieve invloed op de vindbaarheid en gebruikservaring van je website.

Gebruik van zoekwoorden

Less is more, zeggen ze altijd. Maar als je een sleutelwoord gebruikt, moet je het wel voldoende laten terugkomen. Gebruik je het sleutelwoord te weinig, dan ziet Google je tekst mogelijk als niet relevant.

Maar overdrijf het niet, want dan loop je het risico op ‘keyword stuffing’. Dat betekent dat je het sleutelwoord té vaak gebruikt. Stel dat je zoekt naar de betekenis van CRM: dan vertellen we je alles over CRM-software, de voordelen van CRM en waarom jouw bedrijf ook met CRM aan de slag zou moeten gaan. En natuurlijk raden we je aan onze pagina “Wat is CRM?” te bezoeken… voor nóg meer over CRM. Bekt niet helemaal lekker, toch? Probeer daarom je pagina niet vol te proppen met hetzelfde sleutelwoord. Sleutelwoorden zijn cruciaal, maar verwerk ze met mate. 

Ontbrekende meta descriptions

Google toont je meta description in de zoekresultaten als korte introductie van je pagina of artikel. Laat je dit veld leeg, dan kiest Google zelf een willekeurig tekstfragment. En dat past lang niet altijd bij de inhoud van je pagina. Dit zou je bezoekers kunnen kosten, dus probeer pagina's en teksten altijd te voorzien van een meta description.

CRM: meten is weten

Dus, met deze informatie op zak ga je aan de slag met de optimalisatie van je On-page SEO. Maar hoe ontdek je nu of al deze inspanningen ook daadwerkelijk zijn vruchten afwerpen? Sommige tools geven je inzicht in cijfers zoals je click-through rate, bounce rate en keyword-rankings. Maar ook je CRM speelt hierin een cruciale rol.

SEO dient er namelijk voor te zorgen dat je website gezien wordt door jouw (potentiële) doelgroep. Je CRM helpt je deze bezoekers beter te begrijpen, zodat je ze gerichter kunt benaderen. Stem je je content af op CRM-data, dan voldoe je beter aan de verwachtingen van zowel zoekmachines als je bezoekers. Omgekeerd leveren de SEO-prestaties weer waardevolle gegevens op voor het CRM, bijvoorbeeld over de meest effectieve sleutelwoorden of de meest succesvolle landingspagina’s.

Samenvattend

On-page SEO vormt de basis voor de online zichtbaarheid van je organisatie. Begin vandaag nog met het schrijven van waardevolle content, het aanbrengen van structuur en het verbeteren van je websiteprestaties. Zo leg je de basis voor online zichtbaarheid, hogere rankings en blijvend succes. 

In een digitaal tijdperk vol concurrentie en veranderende algoritmes is On-page SEO geen eenmalige actie, maar een continu proces. Alleen wie blijft analyseren, optimaliseren en vooruitdenken, blijft bovenaan in de zoekresultaten staan.

Lees meer over:

Start uw CRM selectie

Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw CRM selectie: CRM systemen worden over het algemeen niet ontwikkeld voor specifieke sectoren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met uw branche tijdens de zoektocht naar de juiste software. Leveranciers met ervaring in uw branche snappen sneller uw bedrijfsprocessen waardoor de implementatie soepeler verloopt.

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Waar gaat u het CRM systeem vooral voor gebruiken?

Wilt u het CRM systeem integreren met andere software?

Hoeveel tijd wilt u uittrekken voor de implementatie van het CRM?

Overige vragen

Moeten uren worden geregistreerd in het CRM?
Werkt uw organisatie meer b2b, b2c of beide?
Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging in Nederland?
CRM leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden CRM leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Cloud-CRM voor zzp’ers: dit moet je weten

CRM-software voor zzp’ers is vaak eenvoudig te implementeren en al verkrijgbaar vanaf enkele euro’s per maand.

Lees verder
Oriëntatie

CRM-advies van bekenden: een goed idee, of juist niet?

Goed advies kan zeer waardevol zijn, zeker als je hiervoor niet hoeft te betalen. Maar is dat wel zo verstandig? In dit blog zoeken we het uit.

Lees verder