CRM-systemen voor MKB’s: Een Expertgids

In dit artikel kijken we naar CRM voor MKB’s en bespreken we welke factoren je in overweging moet nemen om tot een oplossing te komen die bij jou past.

Een goede klantenrelatie is essentieel voor de groei en het succes van een MKB-bedrijf. Een CRM-systeem (Customer Relationship Management) is een software-oplossing die bedrijven kan helpen om hun klanten te beheren en te onderhouden, evenals de interactie met klanten te verbeteren en te optimaliseren.

In dit artikel nemen we een diepere duik in de wereld van CRM-systemen voor MKB’s, en bespreken we enkele belangrijke factoren die je in overweging moet nemen voordat je een systeem selecteert dat het beste past bij jouw specifieke bedrijfsbehoeften.

Inhoudsopgave

Waarom is een CRM-systeem belangrijk voor MKB's?

Een CRM-systeem biedt een centrale plek om alle gegevens van jouw klanten op te slaan en te beheren. Het helpt bedrijven om belangrijke klantinformatie zoals aankoopgeschiedenis, contactgegevens en notities op te slaan en bij te werken. Dit zorgt voor een betere communicatie en samenwerking tussen medewerkers, en stelt bedrijven in staat om klanten beter te begrijpen en in hun behoeften te voorzien.

Een CRM-systeem biedt ook een 360-gradenoverzicht van de interacties met klanten, inclusief telefoongesprekken, e-mails, chatberichten en sociale media-interacties. Hierdoor kunnen bedrijven snel en effectief reageren op klantvragen en klachten. Dit resulteert in een verhoogde klanttevredenheid en loyaliteit, wat op zijn beurt leidt tot betere verkoopresultaten en bedrijfsgroei.

Functionaliteit

Een belangrijke factor bij het selecteren van een CRM-systeem is de functionaliteit. Het is belangrijk om na te gaan welke functies en mogelijkheden voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Enkele belangrijke functies om in overweging te nemen zijn contactbeheer, verkoopbeheer, marketing automation (al dan niet met een koppeling met een extern systeem) en klachtenafhandeling.

1.     Contactbeheer: Het beheren van klantgegevens is een belangrijke functie van elk CRM-systeem. Zorg ervoor dat het CRM-systeem van jouw keuze beschikt over de mogelijkheid om contactgegevens, notities, e-mails, afspraken, (telefoon)gespreken etc. van klanten op te slaan.

2.     Verkoopbeheer: Een goed CRM-systeem stelt jou in staat om de verkooppijplijn te volgen, van lead naar order, zodat je precies weet waar mogelijke deals in de pijplijn zitten en het sales team de juiste vervolg acties kan ondernemen.

3.     Marketing automation: Marketing automation-functionaliteit kan jouw marketingteam helpen om betere en gerichtere campagnes te voeren.

4.     Klachtenafhandeling: Klachtenafhandeling is cruciaal voor het behouden van klanten. Een goed CRM-systeem moet in staat zijn om klachten te beheren en op te lossen, waardoor de klanttevredenheid en loyaliteit worden verbeterd. 

Integratie

Een ander belangrijk aspect bij het selecteren van een CRM-systeem is integratie. Jouw CRM-systeem moet naadloos samen kunnen werken met andere tools en systemen die jouw bedrijf al gebruikt. Dit kan variëren van jouw e-mailmarketingsoftware, boekhoudsoftware tot webshopsoftware. Het is van vitaal belang dat jouw CRM-systeem gemakkelijk te integreren is met deze systemen, anders kan het meer werk en kosten opleveren om alles bij te houden.

Gebruiksvriendelijkheid

Een CRM-systeem is pas nuttig als het gemakkelijk te gebruiken is door jouw medewerkers. Het moet een intuïtieve gebruikersinterface hebben die gemakkelijk te navigeren is, met duidelijke instructies om de functies van het systeem te begrijpen. Het helpt als je de gebruikersinterface al kent van andere systemen. 

Het moet ook gemakkelijk zijn om klantgegevens op te zoeken en rapportages te maken of in te zien in een Dashboard. Het is ook belangrijk dat jouw CRM-systeem eenvoudig te implementeren en op te zetten is, zodat jouw team snel aan de slag kan.

Prijs- en schaalbaarheid

Prijzen voor CRM-systemen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van jouw bedrijf. Het is belangrijk om de kosten van het CRM-systeem af te wegen tegen de waarde die het biedt. Let daarbij op de functionaliteit, integratie en gebruiksvriendelijkheid van het systeem.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de schaalbaarheid van het CRM-systeem. Jouw bedrijf kan groeien en veranderen, en het is belangrijk om te weten of het CRM-systeem kan meegroeien met jouw bedrijf.

Beveiliging

Een belangrijk aandachtspunt bij het selecteren van een CRM-systeem is beveiliging. Het systeem bevat immers gevoelige klantgegevens, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de beveiligingsfuncties van het systeem op orde zijn. Zorg ervoor dat jouw CRM-systeem beschikt over voldoende beveiligingsfuncties zoals toegangsbeheer en regelmatige back-ups.

Ondersteuning

Ondersteuning is een cruciaal aspect bij het selecteren van een CRM-systeem. Kies een leverancier die uitgebreide ondersteuning biedt in je moedertaal, zoals telefonische ondersteuning en e-mailondersteuning. Het is ook belangrijk om te kijken naar de opleidings- en trainingsmogelijkheden die de leverancier biedt, zodat jouw medewerkers snel kunnen wennen aan het systeem.

Conclusie

Een CRM-systeem kan een waardevolle tool zijn voor MKB-bedrijven om de interactie met klanten te verbeteren en de verkoopresultaten te optimaliseren. Bij het selecteren van een CRM-systeem moet je letten op de functionaliteit, integratie, gebruiksvriendelijkheid, prijs- en schaalbaarheid, beveiliging en ondersteuning.

Door een CRM-systeem te kiezen dat past bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf, kun je efficiënter werken, betere beslissingen nemen en de klanttevredenheid verbeteren. Vergeet niet om ook de feedback van jouw medewerkers te verzamelen en te evalueren bij het kiezen van een CRM-systeem. Dit kan ervoor zorgen dat het systeem daadwerkelijk wordt gebruikt en de beoogde voordelen voor jouw bedrijf oplevert.

Als je hulp nodig hebt bij het selecteren van het juiste CRM-systeem voor jouw MKB-bedrijf, dan kun je altijd met ons contact opnemen of met een CRM-expert of een IT-consultant. Zij kunnen je adviseren over de beste opties en helpen bij het opzetten en implementeren van het systeem. Met een goede CRM-oplossing kun je betere klantrelaties opbouwen en de groei van jouw bedrijf stimuleren.

- Gerben Kessen, Directeur HandsOn CRM

www.handsoncrm.nl

Lees meer over:

Start uw CRM selectie

Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw CRM selectie: CRM systemen worden over het algemeen niet ontwikkeld voor specifieke sectoren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met uw branche tijdens de zoektocht naar de juiste software. Leveranciers met ervaring in uw branche snappen sneller uw bedrijfsprocessen waardoor de implementatie soepeler verloopt.

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Waar gaat u het CRM systeem vooral voor gebruiken?

Wilt u het CRM systeem integreren met andere software?

Hoeveel tijd wilt u uittrekken voor de implementatie van het CRM?

Overige vragen

Moeten uren worden geregistreerd in het CRM?
Werkt uw organisatie meer b2b, b2c of beide?
Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging in Nederland?
CRM leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden CRM leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

CRM voor nutsbedrijven: een handleiding

CRM ontmoet het IoT: hoe nutsbedrijven kunnen profiteren van technologische vooruitgang op het gebied van klantrelatiebeheer.

Lees verder

Alles wat u moet weten over social search

Steeds vaker fungeren sociale media als zoekmachines. Lees hier alles over social search, want misschien wordt dit binnenkort wel dé manier om uw doelgroep te bereiken.

Lees verder