voordelen CRM-software

5 voordelen van CRM-software

De 5 belangrijkste voordelen van CRM-software voor ieder bedrijf.

De relatie van een bedrijf met zijn eigen klanten is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Hieraan gekoppeld is de kennis van de behoeften en wensen hiervan. Iedereen die blindelings vertrouwt op de loyaliteit van zijn klanten vandaag zonder passende maatregelen te nemen, zal spoedig aan de kant komen te staan.

Veel bedrijven die bijvoorbeeld te lang de online handel hebben genegeerd, weten dat dit zeker niet alleen maar zwart schilderen is. De markten zijn de afgelopen decennia aanzienlijk internationaler geworden.

Verlies de verbinding niet

Dit geldt enerzijds voor klanten en anderzijds voor directe concurrentie. Ik vind dit niet meer naast de deur, maar over de hele wereld. Om het contact niet te verliezen, vertrouwen bedrijven op slimme softwareoplossingen zoals CRM-systemen. Hier verduidelijken we wat ze doen en waarom bijna geen enkel bedrijf zonder kan.

Wat is een CRM-systeem? - een definitie

CRM staat voor klantrelatiebeheer. Kortom, het gaat om het beheren, organiseren en uitbreiden van de relaties van een bedrijf met zijn klanten. Het doel van deze inspanningen is klantentrouw op lange termijn aan het eigen bedrijf.
Het is belangrijk om de behoeften en wensen van klanten te kennen en daaraan te kunnen voldoen. Dit geldt voor meerdere niveaus. Naast het verlangen naar een bepaald product tegen een bepaalde prijs, gaat het ook vooral om klantenservice rond het daadwerkelijke object van verlangen.

Opslag in een centrale database

CRM-systemen zijn softwaretoepassingen die eerst alle relevante klantgegevens in een bijbehorend klantendossier combineren en opslaan in een centrale database. Dit betekent dat alle afdelingen en alle actoren in het bedrijf toegang hebben tot deze gegevens, wat op zichzelf zorgt voor een betere klantenservice.

Klantvragen sneller verwerken

Het is niet nodig om eerst de specifieke contactpersoon van de klant te vinden, maar vanaf nu kan iedereen direct de laatste interacties met de klant bekijken en bewerken. Dit zorgt voor een snellere en betere verwerking van specifieke vragen van klanten.
Maar er zijn verschillende andere voordelen verborgen achter de centralisatie van de gegevens. Zo kunnen de verzamelde gegevens worden geëvalueerd om nieuwe kennis op te doen. Maar daarover later meer.

Veel modules met veel functies

Een CRM-systeem bestaat meestal uit verschillende modules die tal van functies hebben. Deze lossen allemaal specifieke taken op met betrekking tot klantrelatiebeheer. Voor elk van deze bedrijfsgebieden biedt een CRM-systeem speciale functies die helpen bij het vereenvoudigen en automatiseren van alledaagse taken. Ze helpen ook om het bedrijf steeds slimmer te maken.

Laten we nu eens kijken naar de concrete voordelen van een CRM-systeem voor uw bedrijf. We laten u ook zien hoe de respectieve modules en functies omgaan met taken in uw dagelijkse activiteiten en deze uiteindelijk aanzienlijk verbeteren.

1. Klantcontactbeheer voor betere service

Een CRM-systeem slaat alle klantgegevens op in speciale klantbestanden. Vanaf dat moment zijn deze beschikbaar voor alle spelers in het bedrijf. Dit heeft als voordeel dat klanten niet hoeven te wachten tot hun laatste contact is gevonden, bijvoorbeeld bij elk specifiek verzoek om een lopende bestelling, maar elke medewerker heeft direct toegang tot alle bestanden.

Alles op één plek

In deze context betekent data niet alleen de contactgegevens van de respectievelijke klanten, maar wordt elke interactie met de klanten opgeslagen in de klantenbestanden. Elke mail, elk telefoontje of elke interactie van de klant op andere kanalen kan bekeken worden in het klantenbestand. Dit geldt natuurlijk ook voor lopende aanbiedingen, openstaande facturen of historische gegevens zoals eerdere bestellingen, etc.

360 graden zicht op klanten

Op deze manier ontstaat er een holistisch beeld van de klant, waardoor de service beter kan inspelen op de wensen en behoeften van de klant. Er kunnen ook kengetallen worden gebruikt, die bijvoorbeeld het klachtenpercentage van de betreffende klant aangeven of ook de algemene tevredenheid berekenen. Deze helpen de medewerkers enorm.

2. Marketing persoonlijker maken

Een ander voordeel van een CRM-systeem is marketing. Als je klantgegevens doelgericht evalueert, ontstaan er spannende nieuwe inzichten. Op deze manier kunnen klanten eenvoudig worden gegroepeerd in specifieke doelgroepen. Op deze manier kunnen reclamemaatregelen beduidend individueler worden vormgegeven.

Scherpere doelgroepen

Het is ook mogelijk om klantengroepen uit te sluiten van reclamemaatregelen, bijvoorbeeld als voor een specifiek product een speciale prijs wordt geadverteerd. In dit geval kunnen bijvoorbeeld klanten die onlangs het specifieke product hebben gekocht, van deze maatregel worden uitgesloten.

Alles in één oogopslag

Alle advertentiecampagnes kunnen duidelijk worden weergegeven en geëvalueerd op een dashboard. Zo heb je altijd in de gaten hoe succesvol een bepaalde maatregel is en waar aanpassingen nog nodig kunnen zijn.
De verschillende campagnes kunnen ook via veel verschillende kanalen worden gevolgd en beheerd. Zo houden de verantwoordelijken altijd alles in de gaten en kunnen klanten ze op verschillende manieren bereiken.

3. Verkoopkansen duurzaam vergroten

De verkoop profiteert ook enorm van een CRM-systeem en de bijbehorende centralisatie van gegevens. Als u dit evalueert, kunnen de verkoopkansen van individuele klanten nauwkeurig worden geïdentificeerd.

Klantgerichtheid

Op deze manier kunnen de individuele inspanningen beter worden afgewogen en kan de focus worden gelegd op klanten die een hogere verkoopkans beloven. Dankzij de evaluatie van de gegevens kunnen ook aanbiedingen beter en individueler worden gedaan.

Klantloyaliteit verhogen

Uiteindelijk kan verkoop met een CRM-systeem ervoor zorgen dat verkoopcijfers aanzienlijk stijgen en klanten betere aanbiedingen krijgen. Dit betekent op zijn beurt dat ze op lange termijn trouw blijven aan het bedrijf.

4. Automatisering zorgt voor snellere processen

Met een CRM-systeem is automatisering van bedrijfsprocessen op veel verschillende plaatsen mogelijk. Op deze manier worden de medewerkers ontlast van hun dagelijkse taken. Veel van deze automatiseringen kunnen worden geïdentificeerd, te beginnen met data-acquisitie, via workflows tot marketingautomatisering.

Automatiseer vervelende taken

Vervelende dagelijkse taken zoals het onderhoud van stamgegevens kunnen enorm worden vereenvoudigd met een modern CRM-systeem. Met de juiste formulieren kunnen gegevens automatisch worden overgedragen. Ontbrekende informatie kan handmatig worden toegevoegd, zodat de gegevens altijd consistent worden gehouden.

Implementeer eenvoudig marketingautomatisering

Advertentiecampagnes kunnen worden geautomatiseerd en automatisch worden uitgevoerd in bepaalde, vooraf bepaalde periodes. Op deze manier kan meer nadruk worden gelegd op de inhoud en op de individuele presentatie van de klanten.

Multichanneling met CRM

Door meerdere kanalen te integreren, kunnen vragen van klanten veel beter worden verwerkt. Als een klant bijvoorbeeld communiceert via het socialemediakanaal van een bedrijf, wordt dit overeenkomstig weergegeven in het CRM-systeem. Medewerkers hoeven niet alle kanalen tegelijk in de gaten te houden, maar kunnen alleen met het CRM-systeem werken zonder iets te missen.

5. Voldoen aan wettelijke vereisten met het CRM-systeem

In tijden van fundamentele gegevensbeschermingsvoorschriften en andere wettelijke vereisten zijn bedrijven steeds onrustiger over het gebruik van hun gegevens. Een CRM-systeem maakt het eenvoudiger om aan alle wettelijke eisen te voldoen, wat medewerkers de zekerheid geeft dat ze met de data kunnen werken.

GDPR-richtlijnen voldoen

Het CRM-systeem kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat klantgegevens en de verwerking ervan voldoen aan de vereisten van de AVG. Het systeem herinnert waar nodig aan verwijderingsperiodes of geanonimiseerde gegevens.

Wijs verschillende rechten toe

Vanwege de mogelijkheid van verschillende rechtenoverdracht bij toegang tot de gegevens, wordt rekening gehouden met de toepasselijke wetgeving. Dit betekent dat alleen gebruikers die het absoluut nodig hebben, gegevens kunnen bekijken. Anderen hebben alleen toegang tot anonieme resultaatgegevens of helemaal geen.

Conclusie: een CRM-systeem is vandaag essentieel

CRM-systemen bieden bedrijven toegang tot de wensen en behoeften van hun eigen klanten. Doe je dit niet, dan word je al snel achtergelaten door de concurrentie. Bedrijven hebben dus te maken met de mogelijkheden van dergelijke systemen.

Veel gebieden profiteren

Uiteindelijk profiteert een grote verscheidenheid aan bedrijfsonderdelen van het gebruik van een CRM-systeem. Klantenservice kan bijvoorbeeld beter reageren op de behoeften van klanten, marketing kan beter en individueler adverteren en verkoop kan hun verkoopkansen vergroten.

Beveiliging dankzij CRM

CRM-systemen bieden verschillende functies, niet alleen voor een betere klantenservice, maar ook om gegevens te beschermen. Deze kunnen gegevensbescherming garanderen en voldoen aan wettelijke vereisten. Dit geeft een bedrijf de zekerheid die het nodig heeft om dagelijkse taken uit te voeren.

Lees meer over:

Start uw CRM selectie

Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw CRM selectie: CRM systemen worden over het algemeen niet ontwikkeld voor specifieke sectoren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met uw branche tijdens de zoektocht naar de juiste software. Leveranciers met ervaring in uw branche snappen sneller uw bedrijfsprocessen waardoor de implementatie soepeler verloopt.

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Waar gaat u het CRM systeem vooral voor gebruiken?

Wilt u het CRM systeem integreren met andere software?

Hoeveel tijd wilt u uittrekken voor de implementatie van het CRM?

Overige vragen

Moeten uren worden geregistreerd in het CRM?
Werkt uw organisatie meer b2b, b2c of beide?
Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging in Nederland?
CRM leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden CRM leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

CRM voor nutsbedrijven: een handleiding

CRM ontmoet het IoT: hoe nutsbedrijven kunnen profiteren van technologische vooruitgang op het gebied van klantrelatiebeheer.

Lees verder

Alles wat u moet weten over social search

Steeds vaker fungeren sociale media als zoekmachines. Lees hier alles over social search, want misschien wordt dit binnenkort wel dé manier om uw doelgroep te bereiken.

Lees verder