Cybercriminelen vertrouwen op valse Outlook-uitnodigingen

Consumentenvoorvechters waarschuwen voor nep-Outlook-vergaderingen.

Spamaanvallen kunnen verschillende vormen aannemen. Hoewel het over het algemeen niet raadzaam is om op onaangekondigde links in e-mails, SMS & Co. te klikken, zijn sommige van deze steken op het eerste gezicht niet als zodanig herkenbaar. 

Outlook-agenda-items

Dit is ook het geval met de aanvankelijk onschadelijke agenda-items of Outlook-afspraakuitnodigingen, die momenteel in omloop zijn. Het doel is om te controleren welke e-mailadressen actief worden gebruikt.

Actieve adressen identificeren

Adressen van waaruit iemand op een link zou hebben geklikt, kunnen als actief worden geclassificeerd. Ze zijn dus beter geschikt voor verkoop of verdere aanvallen.

Fraude gericht opsporen

Ze leken vaak onschadelijk - omdat afzenders, zelfs vrienden, kennissen of collega's konden worden weergegeven als ze ook werden getroffen door de zwendel, zoals gemeld door het Bremen Consumer Centre. 

"Wees sceptisch als je de afzender van de post niet kent. Met een mouseover (met de muisaanwijzer over de link) wordt het bestemmingsadres van de link weergegeven – zonder zelf op de link te hoeven klikken. Dit is vaak genoeg om een poging tot spam aan het licht te brengen" – Katja Nonnenkamp-Klüting. 

Meer tips van het Consumentencentrum

Op zijn eigen website geeft het Bremen Consumer Centre verdere tips over hoe om te gaan met de huidige zwendel. 

Weiger niet alleen uitnodigingen

De betrokkenen mogen de uitnodiging bijvoorbeeld niet weigeren, omdat ook dit leidt tot de feedback waar de criminelen op hoopten. 
In plaats daarvan moet de uitnodiging worden verwijderd. Er bestaat echter een gevaar voor een nieuwe val hier, omdat Outlook automatisch vraagt of een feedback naar de organisator moet worden verzonden. Nogmaals, het is belangrijk om op "Nee" te klikken. 

Outlook-instellingen controleren

Het is ook handig om uw eigen Outlook-instellingen te controleren.  U kunt bijvoorbeeld de instelling 'Vergaderverzoeken en antwoorden op vergaderverzoeken en automatisch stemmen bewerken' uitschakelen. Een handmatige verwijdering van toekomstige spamafspraken is bijvoorbeeld niet langer nodig. Bovendien mag er geen vrijgave worden gegeven om automatisch te reageren op verzoeken om te voldoen.

5 juli 2021

Lees meer over:
Event

SuperOffice evenementen om aan deel te nemen

Het aankomende jaar heeft SuperOffice een zes tal seminars georganiseerd om iedereen te animeren, inspireren en te verbazen.

Lees verder

Drive-in event van SuperOffice: Structureer je verkoopproces

Op donderdag 24 maart organiseert SuperOffice een drive-in event waarbij je met 3 specialisten om tafel kunt om je verkoopprocessen te optimaliseren.

Lees verder